Dollar ingevoerd op Nederlands-Caribische eilanden

Op Bonaire, Saba en St. Eustatius kunnen inwoners vanaf begin dit jaar betalen met Amerikaanse dollars. De oude Antilliaanse gulden is in deze nieuwe Nederlandse gemeentes nu dus geen officieel betaalmiddel meer. De omzetting van Antilliaanse gulden naar de Amerikaanse dollar is vlot verlopen. De Amerikaanse munt is overigens informeel al langer in gebruik in het hele Caribische gebied. Op Saba en St. Eustatius kon je er altijd al goed mee betalen. 

De nieuwe munt is ingevoerd omdat de Nederlandse Antillen als staat per 10 oktober 2010 zijn opgeheven en daarmee ook de munteenheid verdween. De drie eilanden hebben nu de status van speciale gemeente van Nederland en hadden de wens om de Amerikaanse dollar als betaalmiddel te gebruiken.

Op Curaçao en St. Maarten, die per 10 oktober een status aparte binnen het koninkrijk hebben, net als Aruba al sinds 1986 heeft, wordt nog wel met de Antilliaanse gulden betaald. Deze twee eilanden hebben plannen om over te stappen op de Caribische gulden. Op Aruba wordt met de Arubaanse florin betaald.

Bron: CaribemagazinTerug naar nieuwsoverzicht